МОН предлага да има обединен регистър за академично признаване на висше

...
МОН предлага да има обединен регистър за академично признаване на висше
Коментари Харесай

Предлагат единен регистър за признаване на дипломи от чужбина

МОН предлага да има  единен указател за академично признание на висше обучение в чужбина . Проектът е оповестен за публично разискване.
Сега Националният център за информация и документи (НАЦИД) поддържа 3 регистъра – за издадените удостоверения за академично признание, за обезсилените удостоверения за академично признание и на отводите на академично признание.

НАЦИД е  държавният орган, който признава добито висше обучение от чужбина , за улеснение на достъпа до пазара на труда, както и до докторантура в научна организация, разясни пред БНР Вержиния Цанкова, основен секретар на Националния център за информация и документи.

Признаването от чужбина не е автоматизирано  за обособените специалности със същото название, посочи Цанкова.

Какво ще се промени откакто стартира да работи обединен указател?

 istock istock
" Облекчаваме работодателите Вместо да влизат в три обособени регистъра , ще има един единен указател, в който те могат да ревизират дали едно лице е с приета тапия от чужбина и може да работи по специалността, която сме признали ", сподели Вержиния Цанкова.

По длъжностен път държавната и общинска администрация  ще може да ревизира дали лице, което стартира работа там, е с прието висше обучение от чужбина.

" През един портал ще може да се вижда информацията  - както от висшите учебни заведения, по този начин и от работодателите, и от всички жители, които имат интерес да видят дали едно лице е с прието висше обучение от чужбина. "

Административната тежест в системата  на висшето образование  ще се облекчи  доста, увери Цанкова.

Регистърът ще бъде деен от средата на годината, през юни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР